Η γαλλική κουζίνα είναι από τις πιο διαδεδομένες στον κόσμο- και όχι άδικα! Κατάφερε να θέσει τις βάσεις για πολλά είδη μαγειρικής χωρίς, όμως, να “χαθεί” μέσα σε αυτά. Οι γαλλικές γεύσεις και τεχνικές παραμένουν στην κορυφή, γι’ αυτό και αξίζει να τις εξερευνήσουμε!
Συχνά, η φήμη του γαλλικού φαγητού συνδέεται με καταξιωμένους σεφ, εκλεκτά γεύματα, και περίπλοκες τεχνικές. Αυτή η κουζίνα ονομάζεται haute cuisine και περιλαμβάνει ακριβά συστατικά, όπως φουά γκρα, τρούφες, κλπ, απαιτεί πολλές ώρες προετοιμασίας και η παρουσίαση του τελικού πιάτου είναι πάντα εντυπωσιακή!
Η μαγεία, όμως, των γεύσεων της χώρας δεν κρύβεται μόνο εκεί… Οι πλούσιες μυρωδιές που αναδύονται από τα γαλλικά σπίτια μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε και τις πιο παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής, που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι στην καθημερινότητά τους.
Ως πρώτο κανόνα, δείχνουν απόλυτο σεβασμό στις πρώτες ύλες τους. Τρώνε τα λαχανικά και τα φρούτα, όταν είναι στην εποχή τους και φροντίζουν για την αυθεντικότητα των τυριών και των κρασιών. Μάλιστα, συνηθίζουν να προμηθεύονται τα υλικά τους από φούρνους, κρεοπωλεία και υπαίθριες αγορές, και λιγότερο από το σούπερ μάρκετ.
Στο γαλλικό τραπέζι, τα γεύματα είναι πάντα πλούσια (συνήθως αποτελούνται από 3 πιάτα), ενώ πρωταγωνιστούν οι σούπες (π.χ. μπουγιαμπέσα, μπισκ) που αξιοποιούν την τοπική παραγωγή, οι διεθνώς αναγνωρισμένες σάλτσες (Béchamel, Velouté, Espagnole, tomate, Hollandaise) και τα εκλεκτά τυριά της χώρας.
Θα συναντήσουμε τα τυριά Fermier, που παρασκευάζονται σε φάρμες, τα χειροποίητα τυριά (Artisanal), που παράγονται από αγρότες σε μικρότερες ποσότητες και τα βιομηχανικά τυριά (Industriels), που είναι εξίσου νόστιμα και αγνά!
Θα έχετε, βέβαια, ακούσει (ή και γευτεί) και για το μπλε τυρί της Γαλλίας, όπως είναι το ροκφόρ ή το bleu d’ Auvergne, με ιδιαίτερη γεύση και έντονο άρωμα. Το μπλε χρώμα, σε ορισμένα σημεία της επιφάνειάς του, οφείλεται στην εισαγωγή βακτηρίων.
Η περιοχή από την οποία προέρχεται ένα φαγητό παίζει ρόλο, όχι μόνο στην ονομασία του (π.χ. βοδινό Βουργουνδίας – bœuf Bourguignon) αλλά και στα υλικά από τα οποία φτιάχνεται. Για παράδειγμα, οι γεύσεις που κυριαρχούν στην Προβηγκία θυμίζουν τις μεσογειακές, αφού περιλαμβάνουν ελιές, σκόρδο, ντομάτες και μυρωδικά.
Φυσικά, οι Γάλλοι δεν ξεχωρίζουν μόνο για τις μαγειρικές τους δεξιότητες, αλλά και για τις ικανότητές στους στη ζαχαροπλαστική. Περίτεχνα γλυκά με κρέμα και φρούτα, φημισμένα ζαχαροπλαστεία, πολύχρωμα macarons και σοκολατένιες μους είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που μας κάνουν να ονειρευόμαστε ένα ταξίδι στη Γαλλία!
Γι’ αυτό, άλλωστε και οι ίδιοι οι Γάλλοι φροντίζουν να τα απολαμβάνουν καθημερινά- αποτελεί συνήθειά τους, μάλιστα, να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αφράτο κρουασάν βουτύρου!
Το γαστρονομικό ταξίδι στη Γαλλία δεν αποφέρει μόνο νόστιμες ανακαλύψεις, αλλά αποτυπώνει και μια ολόκληρη φιλοσοφία, πίσω από τις διάφορες τεχνικές και συνήθειες. Έτσι, λοιπόν, η γαλλική κουζίνα παύει να είναι απλώς μια παράδοση, και μπορεί να θεωρηθεί, πλέον, μια μορφή τέχνης.